Warning: Parameter 1 to modPraiseMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /home/asenovgr/slavkovi.com/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99
Ендодонтия: ендодонтско (кореново) лечение Печат Е-мейл

При наличие на нелекуван своевременно кариозен дефект настъпват възпалителни процеси в пулпата - пулпит.

При възпаление на периодонциума т.е. на тъканта която обвива цимента на корена се развива периодонтит - най-често известен като гранулом-гнойна торбичка. И в двата случая на възпаление има характерни болки, дискомфорт, нарушение във функцията на зъба, потъмняване на зъба, болка или подуване. Всяко отлагане на посещението в кабинета води до усложнения и затруднява лечебния план.

В много случаи кореновото лечение (лечението на кореновите канали) или както още се нарича, ендодонтското лечение, е единственият начин да се спаси зъбът. Зъбът, тежко увредeн от много дълбок кариес, голям костен джоб или травма, може да бъде спасен, само ако се проведе ендодонтско лечение. Успешното лечение означава, че засегнатият зъб няма да се екстахира.

Ендодонтското лечение често се налага и когато зъбът е счупен от травма. При травма върху зъб цветът започва постепенно да се променя - от розово-кафяв до сив. Може да липсва болка. При рентгенова снимка по друг повод може да се установи киста върху този зъб. Във времето е настъпила некроза на пулпата и зъбът се е умъртвил без да има симптоматика. В такива случаи провеждаме кореново лечение за запазване на зъба. Своевременната намеса на денталния лекар увеличава шансовете за успешното провеждане на кореновото (ендодонтско) лечение.

Много често някои умъртвени зъби се нуждаят от повторна терапия- релечение . Тези зъби са обикновено счупени, потъмнели. Повторното лечение (релечение) се налага поради неадекватно проведено в миналото или незавършено лечение, което е предпоставка за образуването на грануломи и кисти. Понякога пациентът чувства по-силни или по-слаби болки при дъвчене или усеща въпросния зъб по-висок, но процесът може да протича и без изявени симптоми. Затова при профилактичните прегледи се назначавт контролни рентгенови снимки на всички подозрителни зъби. Много зъби могат да бъдат с увредена пулпа и без видими признаци на увреждане. Защото често само рентгеновата снимка може да покаже нуждата от лечение или релечение. Ето защо контролните прегледи и рентгенови снимки на всеки 6 месеца са изключително важни.

В кабинета прелекуваме и зъби със старо неуспешно кореново лечение. След представяне на рентгенова снимка, случаят се обсъжда с пациента, преценяват се шансовете за успех и тогава се пристъпва към ревизия на каналите.

Какви са етапите на това лечение:

Много от пациентите идват ,, за пломба", но всъщност вече са закъснели и имат нужда от ендодонтско лечение, което се установява с рентгенова снимка. Лечението в нашата практика се извършва обикновено в 2, 3 посещения в зависимост от клиничната картина и протичането. Провежда се под анестезия (упойка) при пълна безболезненост, която създава комфорт . Открива се увредената пулпа и така се осигурява достъп до кореновите канали. След достъпа до канала премахваме умъртвената пулпа и разширяваме каналите с необходимата апаратура /ендонаконечник и апекс локатор/. След като пулпата е премахната и каналите разширени, каналът се запълва. Материалът е биосъвместим, което означава, че той не предизвиква никакво дразнене и алергии. Освен това каналът се запечатва така, че не позволява развитието на бактерии, които могат да причинят грануломи и кисти. Със запълването на каналите ендодонтското лечение е завършено. Много важно е зъбът да бъде изграден така, че да се възстанови неговият анатомичен вид и да може да изпълнява своите функции.

Дали се препоръчва избелване или обличането му в корона, зависи колко разрушен е бил зъбът и колко здрава зъбна тъкан е оцеляла.

Пациента трябва да знае,че продължителността на кореновото лечение зависи от броя на каналите (кътниците имат 3-4 канала, докато предните зъби - 1) и от степента на инфектиране на пулпата и канала. Релечението, особено при наличие на гранулом, може да продължи 1-2 месеца и задължително се проследява на 6 месеца с рентгенова снимка.