Warning: Parameter 1 to modPraiseMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /home/asenovgr/slavkovi.com/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99
Въпроси на пациенти Печат Е-мейл

Как се поставят короните?

За да бъде подготвен за корона зъбът се налага да бъде изпилен. Така се създава достатъчно място, за да бъде поставена короната.

Взема се отпечатък от зъбите, който се изпраща до зъботехническа лаборатория. До изработването на постоянната корона се поставя на временна пластмасова корона. Това се прави с цел защита на изпиления зъб от счупване, разместване и травма на венеца. При следващото посещение стоматологът я сваля и циментира постоянната корона върху зъба.

 

Как трябва да се грижа за короните си?

Най-важна е личната орална хигиена. Задължително е два пъти годишно посещение при дентален хигиенист, включващо почистване на подвенечния и надвенечния зъбен камък и зъбна плака с ултразвук. Препоръчителна е ежедневната употреба на интердентални четки, води и конци за зъби.

В какъв случай се налага да носите мост?

При липсващ по някаква причина зъб и остане незапълнено пространството от липсващия зъб съседните зъби се разместват към мястото на дефекта. Също така може да се повиши кариозността на тези зъби и да се увеличи заболяемостта на венците, което от своя страна води до последваща загуба на зъби. Мостовете коригират нарушената захапка, подобряват дъвченето и говора, но те също така запазват външния вид на пациента, като предпазват от отпускане на чертите на лицето и поява на преждевременни бръчки и старчески линии.

Какво може да се случи, ако въпреки извадения зъб не си поставя мост?

Липсата на зъб се отразява не само на Вашата усмивка, но води и до промяна в захапката. Съседните зъби се накланят, което води до оголване на корена им и костни джобове. Не на последно място съседните зъби могат се преместят, а срещуположните на липсващия да прорастнат. При тежките случаи на прорастване и накланяне на зъбите се стига до деформация на захапката, оголване на корените, а понякога въпреки всички усилия и до загуба на зъби.

При липса на достатъчно зъби, върху които да се постави мост и при желание от Ваша страна за фиксирано протезиране, може да Ви бъде препоръчано поставянето на имплант. Това е титанов винт, който се поставя хирургично в костта и се покрива с корона като мостоносител.

Каква грижа трябва да полагам за моста ?

След поставянето на моста е много важно да се спазва стриктна орална хигиена . Задължително е почистване на зъбния камък и зъбната плака с ултразвук от дентален хигиенист в стоматологичен кабинет. Използват се и интердентални четки, конци и води за уста. Ако успеете да поддържате оптимална устна хигиена, може да очаквате мостът да издържи 8-10 години и дори повече.

Съществува ли възможност да се направи мост при един липсващ зъб, без да се пилят съседните зъби?

При определени индикации съществува възможност да се направи композитен мост. Зъбите, ограничаващи мястото , се изпиляват колкото за един средно дълбок кариес .

Кой се нуждае от протеза?

Частичните протези са подходящи за тези,които имат запазени няколко собствени зъба. Протезите подобряват способността за дъвчене и говор и поддържат лицевите мускули.

Какви процедури трябва да очаквате ?

Стоматологът прави протеза след загубата на няколко или на всички зъби след зарастването на екстракционните рани. Процесът на изработването отнема около 2 седмици и е от три до пет посещения. Прави се първоначална диагностика: взема се отпечатък и силиконова захапка за определяне вертикалните съотношения и правилната позиция на челюстта. Прави се проба за избор на подходящ цвят, форма и съответствие на зъби и венци и накрая се поставя протезата с някои малки корекции.

Нужно е пациентите да проявят търпение, за да свикнат с протезите, защото дори и най- точно пасващите протези се чувстват твърди в началото.Докато много от пациентите започват да говорят нормално след няколко часа, повечето съобщават за трудности при дъвченето за няколко дни или седмици. За да свикнете да дъвчете с новите протези започнете с меки, лесни за дъвчене храни. Може да забележите леки промени с външния си вид, повишено слюноотделяне или леки говорни трудности.

Новост са протезите със силикон, които позволяват по-добър комфорт на пациента.

Как да се грижите за протезите?

Протезите са чупливи и затова трябва да се внимава. Протезата трябва да се сваля и изчетква всеки ден, като за целта се използва специална четка за протези и почистващ препарат или паста за зъби. Не я стерилизирайте във вряла вода... Ако носите частична протеза , свалете я преди да започнете четкането на собствените си зъби. Когато не я използвате я накиснете в почистващ разтвор или вода. Свикнете да я държите на едно и също сигурно и достъпно място , за да не я изгубите някъде или повредите.

Трябва ли протезите да се носят вечер?

Да, препоръчваме протезите да се носят постоянно, дори по време на сън.