Warning: Parameter 1 to modPraiseMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /home/asenovgr/slavkovi.com/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99
Бруксизъм и бруксомания - функционално смущение на дъвкателния апарат Печат Е-мейл

Това за Вас са може би непознати термини и заболявания, макар че ние ги срещаме в практиката често.

Какво представляват те и как можем да Ви помогнем?

Бруксизмът или феномен на Кароли представлява парафункция, която се характеризира със стискане и скърцане на зъби.

Бруксомания е парафункция, която се характеризира със стискане на зъбите в статично положение (без движение на долната челюст и без скърцане).

Причините могат да бъдат от общ и локален характер. Локални причини са неудобни пломби, корони, мостове, протези, ортодонтски деформации. Общите причини са на нервнорефлекторна основа - психическо напрежение, страх, рискови професии, професионални затруднения. В други случаи се дължи на дразнене и болки при някои общи заболявания.

Най-честите оплаквания на пациентите са изтръпване и болки в зъбите, болки в дъвкателните мускули и долночелюстната става, особено сутрин след събуждане. В напредналите случаи се прибавя главоболие и общо неразположение.

Лечението започваме с консултация при невролог и специалист по вътрешни болести, за да се въздейства върху първопричините. Локално в нашата практика подменяме неправилно изработените пломби, корони, мостове и ортодонтски деформации. Вземаме отпечатък от зъбните редици за изработване на прозрачна шина от твърд силикон в зъботехническата лаборатория, която се носи обикновено през нощта, а при тежки случаи постоянно. Механизмът на нейното действие се основава на промяна мускулния тонус чрез леко повишаване височината на захапката.