Пародонтитът Печат Е-мейл

Пародонтитът е често заболяване на опорно-държащия апарат на зъбите.

Болестните промени обхващат тъканен комплекс (венечна папила, маргинален венец, алвеоларна кост, периодонта на зъба и цимента зъба). В тази фаза плаката се разпространява към корените на зъбите като предизвиква инфекция, която може да разруши костта и фибрите, които задържат зъба в челюстта. Венците започват да се отдръпват от зъба като го оголват. При навременна стоматологична намеса и добра устна хигиена, това разрушаване може да се прекрати.

Най-често причини за пародонтит са продължителни травматични фактори: обилно натрупан зъбен камък, не правилно изработени пломби, коронки, мостове и други протези, нарушения на контакта между зъбите, неправилно положение на зъбите (малпозиция) и други. При такива състояния се създава възможност за травмиране на пародонта от храната, навлязла в междузъбното пространство.

Локализираният пародонтит обхваща отделните зъби. Най-честа причина е неправилно положение-т.е ортодонтска аномалия или висока корона или обтурация. Много често действието на локалния фактор се съчетава с травматично действие на зъбния камък. Венецът се отдръпва и оголва корена. Понякога коренът се оголва чак до върха. Възпалението в костта води до разрушаването й и намаляване, което от своя страна води до патологична подвижност на зъбите и дори до загубата им. Във венечния джоб има отложен зъбен камък и разраснала се гранулационна тъкан.

Генерализираният пародонтит представлява сериозен проблем. Той се среща в млада и средна възраст. Появява се зачервяване на венечните папили, които често кървят, оголване на зъбните корени. В по-напреднал стадий венците отделят гноен секрет с неприятна миризма, зъбите стават нестабилни, дъвченето се затруднява. Наблюдава се ветриловидно разреждане на зъбите.

Профилактиката на пародонтита се състои в редовна и грамотна професионална хигиена на устната кухина . Също така немаловажна роля играе и качеството на наличните пломби и коронки в устната кухина. Понякога за лечението на локалния (местния) пародонтит е достатъчно да се отстрани,да кажем, надвисналият край на коронка, и организма бързо възстановява травмираните тъкани!

Специализираното лечение се прилага при строги показания, което включва терапевтично (медикаментозно), ортопедично, ортодонтско и хирургично лечение.