Стоматит Печат Е-мейл

Стоматитът представлява възпалителнодистрофично заболяване на устната лигавица. Когато то засяга само отделни участъци, се нарича съответно гингивит /възпаление на венците/, глосит /възпаление на езика/. При едновременно засягане на лигавицата и кожата говорим за дерматостоматит. От стоматит боледуват хора от всички възрасти. За възникване на стоматит важна роля принадлежи на инфецията. Това се отнася както за вирусната и бактериалната, така и за гъбичковата инфекция. Стоматитът се характеризира с класическите признаци на възпалението: подуване, зачервяване, затопляне, болка и нарушена функция /затруднено дъвчене, затруднен говор, загуба на вкуса/. Възпалителният процес протича остро и хронично с язвени, некротични и други увреждания, подуване на устните, бузите и езика.

Към първичната форма стоматит се отнасят травматичният стоматит, причиненият от физични, химични, инфекциозни фактори стоматит, включително херпекс симплекс, херпес зостер, афтозният стоматит.

Лечението на различните форми на стоматита е локално и общо. То се провежда от специалисти и цели преди всичко отстраняване на локалните причини, укрепване на имунната система, медикаментозно въздействие. В профилактиката на стоматита от значение са устната хигиена, премахването на професионални вредности, на хронично действуващи локални дразнители /остри ръбове от зъби и зъбни корени, лоши протезни конструкции, полиметализъм/ и с това предовратяване на предракови състояния, като левкоплакия, хронични язви и други. Необходимо е предпазване от алергични реакции.