Въпроси на пациенти: Нека да разбием някои митове. Печат Е-мейл

Възпалението на венците и пародонтозата са сред най-често срещаните възрастови увреждания.

Пароднтозата е възпаление, наречено парадонтит и е допълнение или усложнение на възпалените венци. Тези коварни заболявания е възможно да бъдат предотвратени с добра хигиена на зъбите.

Какво причинява”гниене” на зъбите?

”Гниене” на зъбите се причинява от бактериална зараза, което е най-често срещаната причина даден зъб да бъде изваден. Изгнилите зъби обикновено се срещат при децата и по-младите хора, но може да остане проблем за цял живот. Най-доброто превантивно средство срещу гниенето на зъбите е добрата хигиена и редовни поне два пъти в годината - прегледи при дентален лекар. Полезно е да обсъдите със з какво правите за хигиената за зъбите си и дали няма начин да я подобрите. Какво засилва опасността да се появи гниене на зъбите и заболяване на венците?Ако пушите или пиете доста алкохол или кафе, редно е дори по-често да ходите на преглед за зъбите, защото има по-голяма опасност от гниене или някакво заболяване на венците.

Ако някой Ви каже, че след като почистите зъбния камък от Вашите зъби, те ще се разклатят и ще паднат и че зъбния камък ги държи в устата Ви, Моля Ви, Не му вярвайте!

 

Това са пълни глупости. Напротив, ако зъбният камък не се почиства редовно/според бързината на натрупването му- обикновенно два до три пъти годишно/ последствията са трагични за зъбите.

Обикновенно проблемите се задълбочават след определена възраст/около 30те години/ и в някои случаи водят до пълна загуба на зъбите.

Неправилната профилактика и лошата хигиена/ неправилното четкане на зъбите/ са най-честите причинители на проблеми. Според статистиките в някои държави в Европа най-честата манипулация е почиснването на зъбен камък, а кариесите и другите по тежки манипулации са малко. Това се дължи на добрата здравна култура на населението на тези държави. По-добре е да давате по-малко пари по-често за профилактика, отколкото много за пломби, корони и мостове! Високата здравна култура и правилната хигиена ще спасят зъбите Ви от сериозни здравни и финансови проблеми. Дано нашата инициатива доведе статистиката в България поне до приемливи граници. Целта ни е да намалим честотата на заболяванията сред населението на страната и да направим посещенията при нас по-безболезнени и приятни! Защото грижата за зъбите е и грижа за цялостното здраве на организма!

Въпреки подобните названия, "пародонтит" и "пародонтоза" са много различни заболявания.

По данни на СЗО (Световна здравна организация), пародонтит има при преобладаващото мнозинство от хората над 20 години. Пародонтитът се съпровожда от възпаление във венците, което в най-тежките форми преминава в костната тъкан. Основната причина за пародонтита, зъбната плака, в която се създава затворена среда, където се откриват патологични анаеробни микроорганизми, чийто токсини лизират (разрушават) костта.

Истинската пародонтоза е относително рядко заболяване и се среща едва при 3% от случаите с тази патология, които зъболекарите наричат "пародонтоза".

Като правило, пародонтозата се съпровожда и от общи системни нарушения на целия организъм. При пародонтозата може и да не се наблюдава кръвотечение от венците, както при пародонтита. Задачата на грамотния специалист е да направи разлика между двете заболявания,да установи причините за процеса и да предложи най- рационално лечение във всяка конкретна ситуация.

Може ли гингивитът и пародонтитът да се развият повторно?

ДА. Ако се върнете към старите навици за почистване на зъбите, проблемите могат да се повторят. Ето защо е важно да се почиствате задълбочено зъбите си два пъти дневно като използвате техниките препоръчани от лекаря по дентална медицина. Пастите и четките да са съобразени с изискването – забавяне образуването на зъбна плака и редуциране прогресирането на венечното заболяване, съчтани с професионалната хигиена.

Как се отразява бременността на моето здраве?

Мит е, че калцият се губи от зъбите на майката и че с всяка бременност губим и по един зъб. Все пак може да почувствате известна промяна в устната кухина по време на бременността. Главната причина е в хормоните - увеличаването на естрогена и прогестерона, което е свързано с увеличаване количеството на плаката по зъбите Ви.