Професионално почистване Печат Е-мейл

Сам по себе си той не е патогенен, но неговата грапава повърхност е идеално място за ретенция на патогенни микроорганизми.

Порьозната му структура го прави резервоар на токсични бактериални продукти, вредни за съседните венечни структури. Ето защо от дълбока древност са търсени методи за отстраняването му.

Според локализацията си се дели на :

  • надвенечен ( супрагингивален )
  • подвенечен ( субгингивален )

Надвенечния зъбен камък се наблюдава по клиничната корона на зъбите, около венечния ръб. Цветът му е различен - от светложълт до тъмнокафяв. По-тъмен е при пушачите и когато е налице от по-дълго време. Той е с по-мека консистенция и по-лесно се почиства от подвенечния.

Подвенечният зъбен камък се открива трудно дори при клиничен преглед. Той е разположен дълбоко във венечния джоб, има серумен произход и почистването му е доста трудно. Тъмния му цвят може да прозира през тънкия венечен ръб.

Има два метода за почистване на зъбния камък:

  1. С ултразвуков апарат- Ултразвуковият апарат за почистване на зъби, се използва за премахване на грубите отлагания на зъбен камък.

    Дълбоко почистване се прилага при вече създадени пародонтални състояния (средни или напреднали заболявания на венците). При възпаление на венците, венечните джобове стават още по-дълбоки и започват да губят връзката си с подлежащата кост. Колкото по-дълбоки са джобовете, толкова по-лесно се натрупва плака в тях и състоянието на венците се влошава още повече. Венечните джобове наистина трябва да бъдат почиствани редовно за да се предотврати по-нататъшно възпаление и увреждане. След почистване с ултразвуков апарат се препоръчва ръчно - фино почистване на по-фините отлагания. Прави се и полиране на зъбните повърхности.
  1. С ръчни инструменти

Втория етап на почистването е въздушно-прахово полиране на зъбите. Един от най-сьвременните методи за почистване на устната кухина е методиката Air Flow.

Разработена в Швейцария, тази методика качествено и най-важното безболезнено отстранява зьбния налеп, с което гарантираме спокойствието и комфорта на нашите пациенти. Това не е само козметика, а здраве преди всичко! Методиката Air Flow се базира на контролируем водно-вьздушен поток с участието на частици на NaHCO3. С упражняваното налягане от 2 atm се постига пьлно очистване на вьншните налепи, без да се травмира емайла на зъбите, постигайки по този начин изсветляващ ефект. При наличие на крупни отлагания на зьбен камьк по зьбната повьрхност се препорьчва предварително почистване с ултразвуков апарат.

След това зъбните повърхности може да се полират с машинна четка и специални пасти. Полиране с гумички, четчици и полирна паста се извършва с наконечник на бавни обороти. Пастата съдържаща абразиви и флуориди се нанася върху гумичките, съответно върху четчиците. Абразивите премахват налепите и оцветяванията, а флуоридите заздравяват емайловата повърхност.