Warning: Parameter 1 to modPraiseMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /home/asenovgr/slavkovi.com/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99
Подвижни апарати Печат Е-мейл

Най-подходящата възраст за носене на подвижни апарати е от 4 до 12 годишна възраст. Този период от време е най-подходяш поради наличието на пикове на растеж.

Те изискват отлична колаборация между пациент, родители и специалиста поради необходимостта от продължително и постоянно носене на апарата. Задължително са контролните прегледи на всеки месец. Не пречат на говора на пациента и не нарушават в голяма степен естетиката на усмивката му.Предимството на подвижните апарати е че постигат ортопедичен ефект върху лицево-челюстната област в ранна възраст. Недостатъците им са че са снемаеми и е необходимо съдеиствието на пациента при лечението- възможно е и счупване и изгубване на апарата. Апаратите леко нарушават на говора и дъвченето има възможност за увреждане на лигавицата, пародонтът и зъбите поради лоша орална хигиена.

Профилактичните подвижни апарати се използват за отстраняване на вредни навици – смучене на пръст, устна, език, дишане през устата, също така за запазване на място при ранно изваждане на зъб или липсващ зъб поради други причини. Всички тези елементи влияят на правилното подреждане на зъбите, а от там и на функцията им, която пък повлиява странични близки и далечни системи и структури /темпоромандибуларна става, мускули, храносмилателна система/.

Лечебните подвижни апарати повлияват зъбите, подлежащата кост и меки тъкани, като чрез силата на апарата и неговите елементи формират растежа в лицево-челюстната област при подрастващите.

След подробен анализ от наша страна се определя вида на необходимия апарат. Пластинките се правят в зъботехническа лаборатория и са индивидуални, като даваме възможност на пациента да си избере цвета и наличието на картинки по апаратчето.

Съвети при носене на подвижен апарат

Вашият подвижен апарат е изработен индивидуално за Вас!

Носене на апарата:

 1. Носете апаратчето постоянно-дори когато спите;
 2. Сваляйте, когато миете зъбите си и почиствате пластинката с четка и паста;
 3. Ще имате повече слюнка след поставяне на шината, но след няколко часа носене, тя ще се нормализира;
 4. Неприятният вкус на пластмасата ще изчезне след хубавото измиване с четка и паста;
 5. Говорът ще се нормализира след няколко дни, ако пластинката е в устата и Вие се упражнявате да говорите;
 6. Не бутайте пластинката с езикд. Това може да доведе до нараняване на лигавицата, спукване на пластмасата, счупване на телените елементи;
 7. Може да почувствате изтръпване на зъбите до лека болезненост. Това е нормално и свидетелства за действието на апарата. След 2-3 дни усещанията ще отзвучат;
 8. При проблем от страна на венеца ( зачервяване, болка, раничка ),моля обадете ни се веднага!!!

Грижи за апарата:

 1. Пластинките са крехки и най-безопасното място за тях е вашата уста. Когато свалите шината и сте у дома, поставете я в чаша с вода или специална кутиика.
 2. Никога не поставяйте апаратчето в салфетка върху масата – може да го забравите и да бъде изхвърлено. Не поставяйте шината в джоба си, защото може да я загубите или счупите.
 3. Пазете апарата далеч от вашите домашни любимци /кучета и котки/ – те обичат да ги дъвчат.
 4. Ако загубите или счупите шината,моля обадете ни се веднага!!!

Проблеми:

Ако носите подвижен апарата и имате:

 1. Зачервяване, болка или раничка на лигавицата от притискането на апарата или на негов елемент.
 2. Счупване или загубване на апарата.
 3. Невъзможност да бъда поставен в устата по някаква причина.
 4. Всяка друга причина, която Ви притеснява или поради която не може да поставите апарата в устата и това ще доведе до свалянето му.

Обадете ни се и елате на преглед незабавно!

Изградете си добри навици и ще спестите време за лечение и средства за поправка и нови пластинки!

Случаи

Е.Т. - 13 години
А.С.- 5 години
Т.И. - 8 години В.Г. - 4 години