Въпроси на пациенти Печат Е-мейл

Кога трябва да бъде първото посещение на детето при дентален специалист?

Препоръчваме първото посещение да се стане около 6- месец на бебето. Обикновено в тази ранна възраст децата нямат проблеми и привикват към прегледа като нещо нормално. Когато децата още в първите години започнат да посещават денталната клиника и виждат нови и интересни неща, те започват да приемат посещението като игра. Профилактичните прегледи правени като подарък за празника на детето 1-юни-прави посещенията при Др Славкови много приятни и интересни за децата.

Какви рискове за детските зъби крие употребата на биберон- залъгалка ? Кога трябва да се премахне, за да не се допуснат ортодонтски аномалии?

През първите две години от живота биберонът- залъгалка не представлява особена опасност за здравето на зъбите. Но въпреки всичко специалист ортодонт ще уточни дал и и докога е полно да се ползва залагалката.

Смученето на биберон - залъгалка води до проблеми в захапката /още по- тежки са последиците от смученето на пръсти/. Стига се до "отворена захапка", която пречи на дъвченето. При това положение детето постоянно диша преа устата, а това повишава риска от зъбен кариес, защото устната кухина се изсушава по- бързо. Постоянното дишане през устата предразполага и към простудни заболявания, тъй като вдишания въздух не се затопля и овлажнява както въздуха, поет през носа. Дългогодишното ползване на залъгалка може да доведе до неправилно положение и функциониране на езика, чрез което се затрудняват звукообразуването и развитието на говора. Не могат да бъдат произнесени правилно най- вече звуци като С и З.

ВНИМАНИЕ ! Не облизвайте залъгалката ! По този начин болествотворните микроби /гъбички и бактерии, причинителят и на кариеса/ могат да бъдат пренесени върху детето Ви.

Как мога да предпазя детето си от образуване на кариеси ?

При децата профилактиката на кариеса включва увеличаване на издръжливостта на зъбките с флуор и силанти. Редовното четкане на зъбките /минимум по 2мин./, изплакването на усната кухина, както и използването на конци и интердентални четки при по- големите деца, намалява риска от образуване на кариес. Превърнете хигиената на устната кухина в интересно занимание за детето и неизменна част от сутрешния и вечерен тоалет.

Колко често да водя детет опри дентален лекар?

Посещението при стоматолог е необходимо да става два пъти годишно, т.е. на 5- 6 месеца.Детските зъби са с високо съдържание на вода, което води до много бързо напредване на кариеса в дълбочина след като зъбът бъде засегнат. Много е важно и редовно проследяване на хигиената на децата. За съжаление в следствие на недобра хигиена може да се наблюдава натрупване на зъбен камък при деца на 6- 7 год. Веднъж образувал се, зъбният камък може да бъде почистен само от стоматолог. Ако не се обърне достстъчно внимание на хигиената в тази възраст е възможно развитие на възпаление на венците /гингивит/, който в по- късна възраст да доведе до пародонтит. Най- добре е всеки проблем в устната кухина да бъде открит и лекуван в началото. За това редовното посещение при стоматолог може да реши бъдещи проблеми, а и да утвърди едно положително отношение на детето, което не е маловажно.

Травмираща ли е смяната на млечните зъби?

Всяко дете приема по различен начин ваденето на млечно зъбче. Ако редовно е посещавало стоматолог за профилактични прегледи и не е изпитвало болка в кабинета, то ще се довери на зъболекаря. Важна е и мотивацията от страна на родителите, които да подготвят детето за манипулацията. Ако зъбчето е много разклатено и се държи съвсем леко на венчето, тогава се използва специален анестетичен гел за намазване. Процедурата е абсолютно безболезнена и детето не изпитва никаква болка. Когато зъбчето не се клати, но трябва да се извади, защото постоянният зъб е пробил, тогава се слага упойка с инжекция. Предварително мястото се намазва с анестетичен гел, за да не усети детето убождането при поставянето на самата упойка. Когато малките пациенти имат доверие на своя зъболекар и са наясно предварително с това, което им предстои, тогава посещението им при стоматолога се превръща в ново приключение, където ги очаква и Феята на зъбките.

Трябва ли да се лекуват временните зъби?

Временните зъби трябва да се преглеждат два пъти годишно и да се лекуват.Те осигуряват дъвкателна функция за младия и бързо развиващ се организъм.Приетата храна се преработва и усвоява пълноценно при здраво съзъбие.От самата функция укрепват челюстите, зъбите и венците. Временните зъби са източник на минерални соли.По време на развитието и пробива на постоянните зъби корените на временните зъби се стопяват и солите им се използуват за градеж на надстоящите зародиши на постоянните зъби.

Със запазване на временните зъби до времето на естествената смяна с постоянни зъби са създават условия за правилен растеж на зародишите на постоянните зъби и на челюстите.Рано изваденият временен зъб е причина за ортодонтски аномалии.

При боледуване на временните зъби инфекцията лесно преминава от тях в околните тъкани и дава разсейки в организма, с последствия за здравето на детето.Такива зъби стават огнища (фокуси) за алергични и токсични смущения.

Здравите зъби са важни за правилното овладяване на говора и за самочувствието на детето.Неправилно е мнението, че временните зъби нямат “нерви” , че те не болят, че ще бъдат сменени с други зъби и затова не трябва да се ликуват.Временния зъб е част от организма на детето и заболяването му може да предизвика смущения като всяка детска болест.

Добрите грижи за временните зъби са добър залог за здрави постоянни зъби.