Кариесология и Ендодонтия при деца Печат Е-мейл

Временните зъби трябва да се преглеждат два пъти годишно и да се лекуват. Те осигуряват дъвкателна функция за младия и бързо развиващ се организъм. Приетата храна се преработва и усвоява пълноценно при здраво съзъбие. От самата функция укрепват челюстите, зъбите и венците. Временните зъби са източник на минерални соли. По време на развитието и пробива на постоянните зъби корените на временните зъби се стопяват и солите им се използуват за градеж на надстоящите зародиши на постоянните зъби.

Със запазване на временните зъби до времето на естествената смяна с постоянни зъби са създават условия за правилен растеж на зародишите на постоянните зъби и на челюстите. Рано изваденият временен зъб е причина за ортодонтски аномалии.

При боледуване на временните зъби инфекцията лесно преминава от тях в околните тъкани и дава разсейки в организма, с последствия за здравето на детето. Такива зъби стават огнища (фокуси) за алергични и токсични смущения.

Здравите зъби са важни за правилното овладяване на говора и за самочувствието на детето. Неправилно е мнението, че временните зъби нямат “нерви” , че те не болят, че ще бъдат сменени с други зъби и затова не трябва да се ликуват. Временния зъб е част от организма на детето и заболяването му може да предизвика смущения като всяка детска болест.

Добрите грижи за временните зъби са добър залог за здрави постоянни зъби.

Лечение на кариес и неговите усложнения при деца и ученици на временни и постоянни зъби.

Временното съзъбие играе важна роля както за развитието на детето до 12 годишна възраст. Както постоянните, така и временните зъби се засягат от кариес и неговите усложнения. Ранната профилактика и лечение водят до много по-добри резултати в създаването на навици у детето за посещение при дентален лекар.

В нашата практика предлагаме съвременно и безболезнено лечение на детските зъби. Използваме последно поколение обтуровъчни материали, съдържащи голямо количество флуор. Той се отделя непрекъснато в слюнката и предпазва зъбите от появата на вторичен кариес.

  • лечение на кариеси на временни и постоянни зъби при деца
  • лечение на усложненията на кариеса
  • лечение на заболяванията на венците при деца

Лечението на кариеси на временните зъби зависи от вида на зъба, времето до физиологичната смяна, степента на разграждане, вида и степента на засегнатата от кариес повърхност, локализацията на дефекта. Необходимо е провеждане на лечение, както и създаване на благоприятен режим на хранене (богата на белтъци, минерали, витамини и сравнително бедна на въглехидрати храна), приемане на флуорни таблетки в препоръчителна дозировка, хигиена на съзъбието, цялостна санация на устната кухина.

Лечение на усложненията на кариеса. Лечение на пулпити, периодонтити на временни зъби, смесено и постоянно съзъбие - най-често пулпитите при децата (възпаление на нерва при временни и постоянни зъби) са резултат от напредване в дълбочина на кариеса и проникване на микроорганизмите. Пулпитите могат да възникнат и като резултат от травматични увреждания, химиотоксични (от не съвсем удачни за детските зъби материали, по-ниско качествени и без нужната изолация) и термични дразнители.

При малките деца първично по-често се срещат острите пулпити, а при децата в училищна възраст хроничните. Детският организъм реагира на възпалението на пулпата с повишаване на температурата, поради анатомичните особености на тъканите и особеностите на детския имунитет. При децата възпалителните заболявания на пулпата (пулпитите) протичат по-изявено и се налага лечението да се провежда по спешност.