Детска дентална медицина

За временните зъби, наричани още млечни зъби.

Това са зъби от първа дентиция – временни зъби, които се появявят от 6-7 месец след раждането и остават в устата на детето до 10-12 годишна възраст. Зъбите от втората дентация се появявят 5-6 година и остават в устата на човека до края на живота. Това са постоянните зъби. Всеки знае, че за постоянните зъби трябва да се положат много грижи, за да се запазят за по-дъло време. А за временните?

На 6-7 месечното бебе пробиват най-напред долни зъби, след тях предните горни, следвани от долни и горни странични резци. На 1 година детето има 8 зъба. До края на 2-та година пробиват последователно долните, а след тях горните странични първи кътници, които изпреварват кучешките зъби. Cледват кучешките зъби, разположени между резци и първите кътници. Към 2,5-3 години пробиват вторите кътници. Временните зъби са 20 на брой.

При пробива на временните зъби може да се отбележат и отклонения – ранен и закъснял пробив. Един зъб е изпреварил времето на пробива си, когато се появи 6 месеца по-рано, а е закъснял, когато се появи 12 месеца по-късно. Някои деца се раждат с временни зъби, най-често долните централни резци. В други случаи не е спазен опоменатия ред на пробиване на зъбите. Във всички случаи на отклонения в пробива се налага консултации с дентален лекар. Към 4 година се появявят така наречените физиологични разстояния между зъбите ’’ маймунски треми ’’, поради растеж на челюстите и развиващите се зародиши в тях на постоянните зъби. На 5-6 годишна възраст пробива най-отзад – първият постоянен зъб, наречен шестогодишник. След него или успоредно е него пробиват резците, които заемат мястото на предните временни зъби. До 12 годишна възраст са сменени всички временни зъби с постоянни и пробиват и вторите молари, които заемат мястото си след шестиците.Профилактика по време на бременността- най-доброто начало за майката и детето Печат Е-мейл

С помощта на подходяща профилактика у дома и редовни прегледи при дентален лекар, бъдещата майка може да предпази и подсигури здрави зъби за своето дете.

продължава>
 
Устна хигиена Печат Е-мейл

Ранното упражняване се превръща в добре научен урок. Още от ранна възраст детето трябва да бъде приучвано да си мие зъбите.

продължава>
 
Кариесология и Ендодонтия при деца Печат Е-мейл

Временните зъби трябва да се преглеждат два пъти годишно и да се лекуват.

продължава>
 
Пародонтология Печат Е-мейл

Пародонтология

 
Орална хирургия Печат Е-мейл

Орална хирургия

 
Травматология Печат Е-мейл

Травми на детските зъби.

продължава>
 
Ранно ортодонтско лечение Печат Е-мейл

Случаи

продължава>
 
Въпроси на пациенти Печат Е-мейл

Кога трябва да бъде първото посещение на детето при дентален специалист?

Препоръчваме първото посещение да се стане около 6- месец на бебето.

продължава>
 
Професионална профилактика Печат Е-мейл

Професионална хигиена е задължителна при подрастващите, защото:

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>

Страница 1 от 2